Saturday, August 1, 2009

Setem - Jom serang Pawagam...

Dah lama dah blog aku x update. Memang tak de idea lansung nak update blog. Aku cuti pun kebosanan habis. X tau nak buat ape. Dah lah kterorng dpt cuti mengejut. On the spot dpt cuti 1 week. Nie semua pasal binatang tue (H1N1)...

Kalo korang nak tahu, dalam cuti seminggu tue, aku g la jln2x ngan member. Aku sempat jalan-jalan g PD. Tue pun sebab ade urusan sikit. Terus la jalan-jalan kat sane. Balik dr PD singgah kat Hulu Langat jap. Perjalanan dr PD ke Hulu Langat tue mengambil masa 2 jam. Aku ingat kejap jer..Hehe.. Pegi Hulu Langat pun sbb nak hantar barang. Lebih kurang pkl 11 lebih mlm baru sampai Shah Alam. Sampai Shah Alam pun bukan nye terus balik rumah. Sempat lagi nak melencong. Kawan ajak lepak-lepak makan plak. Aku on jer la.. Tp bez la...hehe..

Time cuti tue jugak, aku sempat nak tengok wayang. Maklum lah kebosanan. Kalo korang nak tahu, aku tengok Filem SETEM. Hr tue jugak la merupakan hari dlm sejarah sbb 1st time tengok wayang cerita melayu. Giler sadish kan...hehe...Sebelum nie just tengok cerita English jer. Tak pun tengok filem cina..Biase la tue..Antara alasan aku kurang sikit menonton filem melayu ialah filem melayu nie bnyk mengisahkan pasal cinta. Asyik-asyik cinta. Xde topik lain ker...

Filem SETEM yang aku tengok tue memang the bez la..Unsur-unsur cinta tue kurang. Die banyak mengisahkan pasal persahabatan. Yang paling aku suka skali dalam filem nie ialah menggabungkan 3 kaum iaitu melayu, cina dan India. Unsur kelakar pun ade dlm filem nie.

Mula-mula filem nie mengisahkan niat jahat masing-masing untuk mencuri setem yg bernilai lebih kurang 4juta usd. Dieorang merancang pelbagai plan untuk mencuri setem tue. ade yang menggunakan orng dalam. Pelbagai usaha turut dilakukan demi mencapai cita-cita dieorg untuk mendapatkan setem tue... Tp last nyer hancur..Setem tue merupakan setem yang palsu... Walaupun palsu, tp semua org yg berniat untuk mencuri tersebut akhirnya bergabung dan berkawan. Di situ menunjukkan persahabatan lebih penting dr segala nya...

Kalo nak tengok filem tue secara lebih feel, jom serang pawagam sekarang...Memang bez la...





Antara watak-watak dlm filem SETEM......

Chekidot..........

Wednesday, July 8, 2009

Aku Hidup Semula...........


Wow...Tajuk entri blog aku kali nie macam cipan jer...Aku sebenarnye baru hidup semula ke dunia blogger nie..haha...Dah lame dah entri blog aku nie x di update. Aku bukan nyer busy pun, tp aku lansung xde idea nak wat entri. Orang cakap, buat jer entri ape-ape pun.. Tp kalo aku dah xde idea, aku malas nak update blog nie...Harap2x korang faham la yer..hehe....

Oklah...Kalo korang nak tahu, aku baru jer memulakan semester baru aku kat UiTM Shah Alam. Takkan korang x tahu kot UiTM Shah Alam.. Universiti yang terkenal kat Malaysia nie...haha.. Sekarang aku dah masuk semester 6. Aku ade setahun lagi nak habis study. X sabar rase nyer.

Dalam minggu nie, kterorng belum study lagi. Just baru kenal mengenal subject and lecturer kterorg. Buat mase nie, aku dah masuk 5 kelas. Semua lecturer aku ok2x jer. Yang paling aku suka skali lecturer subject Highway. Memang sempoi giler. Tp, pasal masa mesti punctual. Die x suka lambat-lambat. Kalo lambat mesti bagi concrete reason. Kalo x, x bleh masuk kelas la jawab nyer.. Tp bg aku die memang best. Awal-awal die cakap yg die x suka org skema-skema. Sape yang suka org skema-skema kan..hehe...Lecturer tue jugak suka bercerita. Kalo nak mula kelas, die nak bercerita & share problem dulu..Baru memulakan sesi pengajaran.

Lecturer lain pun ok jugak. Lecturer math aku pun sporting. Kalo nak makan & minum dalam kelas pun die x kisah. Tp, awal-awal die ckp jangan la mkn nasi briani dlm kelas..haha... Lecturer German aku pulak memang sempoi. Muka die pun memang macam muka org German. Tp die org perak jer..haha... Time kelas German, die bg nama German kat kterorng. Setiap org ade name sendri. Korang nak tahu tak, aku dapat name ape?? haha...Kalo korang nak tahu, name German aku dalam kelas ialah KLAUS HENKEL...huhu.. Nasib baik dpt name sedap sikit. sedap ker?? haha....

ok la...cukup dulu k...ade mase aku update blog nie lg...huhu...

Monday, May 25, 2009

Holiday Di Pangkor Island

Dah lame dah blog aku tak update..bukan ape, tp aku xde idea nak buat entri nie. Hehehe…

Untuk entri kali nie, aku nak cerita pasal holiday aku kat pangkor pada cuti hari pekerja hr tue. Walaupun cuti tue untuk pekerja, tp akusebagai pelajar pun mengambil kesempatan untuk bercuti…hehehe..

Aku pergi pangkor hari tue naik bas jer. Nak naik keta pun tak tahu jalan pegi sane. Tersesat kang baru tahu..hehe…aku pegi sane bertemankan 3 org kawanku. Bagi aku, percutian kat pulau pangkor tak brape bez berbanding percutian aku ke langkawi, batu ferringgi n banyak lagi. Ake rase tak bez pun maybe sbb semua nyer tak dirancang dan pangkor nie xde ape sangat.…

Hr tue kterorg sampai lumut lebih kurang dalam pkl 1. Lepas tue terus naik feri pergi pangkor. Perjalanan ke sane tue just ambik masa dlm 30minute jer. Ingtkan jauh sangatkan…hehhe…Dah sampai kat pangkor tue, kterorg terus ambik teksi and pegi cari chalet yg kami dah tempah. Sampai sane jer kami terus check in n byr semua cost chalet tue. Semua cost chalet yg kami tempah tue rm300 lebih untuk 3 hari 2 mlm..Chalet tue ok la.. memang cukup untuk 4 org jer...tp syukur la..janji boleh tido..hehehe..dah msk chalet kterorg pun berkemas ape yg patut n terus tido. Penat sangat perjalanan dr kl ke pangkor tue..hahaha..mlm tue plak kterorg jln2x kat pantai…ramai sangat org time tue. Dahlah time tue blackout. ..lame lg tue. Ape kes nie…pusat pelancongan ke mcm nie??... aku x kisah sngt blackout nie, tp ape org luar ckp pasal negara kter nie…malu tau kalo orang asing ckp negara kter nie x bez n bnyk problem. Tp harap dieorg ok la k..hehehe…

Esk tue plak, aku n kwn-kwn aku rancang nak pegi coral island. Coral island nie bez jugak la. Coral island tue tak jauh sangat dari pangkor. Nak pegi sane tue kterorng naik bot. pegi sane tue mengambil masa dlm 10 minute mcm tue jer.. x lame kan. Tp tambang pegi sane rm20. Mahal jugakkan. Maybe kterorng kene tipu sbb hr tue kan cuti and dieorg mengambil kesempatan nak naikkan harga…biase la kan kalo nak dpat untung nie. Mcm2x orang bleh buat kat kite. Tp xpe.. janji dpt pengalaman.

Kat coral island tue aku sempat snockling. Bez jugak la…bleh tengok ikan. Tp yang x bez nyer batu karang kat situ tak brape banyak and ikan pun ade brape jenis jer… kat coral island tue memang ramai gler org sbb hr tue cuti kan…. Kterorg snockling kat situ hampir 2 jam. Pegi pagi, balik tengah hari.

After snockling tue, kterorg balik ke pulau pangkor. Sampai kat pangkor jer kterorg terus balik bilik. Letih tau. Lepas tue kterorg tidor sampai petang..hehehe…

Lepas bangun tido, kterorg mengambil kesempatan membeli belah untuk kenangan dan cenderahati untuk kawan-kawan. Banyak jugak la aku beli….

Esk tue plak kterorg berkemas n terus berangkat pulang ke kl. Kami naik feri pkl 10 lebih and sampai lumut jer kterorng shopping makanan laut plak. Kat situ makanan laut murah jer especially barangan makanan yg dibuat dr sotong n ikan…

Okla… mcm biase korang layan la gmbr holiday aku kat pangkor…huhu….

nie la feri yg kterorg naik nak ke pangkor...


pemandangan TLDM Lumut dr feri...


nie la chalet yg kterorg sewa..mahal tue..hehehe


betapa ramai nyer org yg pegi pangkor time tue...huhu...


posing berlatar belakangkan pantai pangkor...


pemandangan laut pangkor pada waktu senja...menarik kan...


snockling at coral island...


after snockling..letih tau...


ok...cukup dulu k...hehehe..



Saturday, May 16, 2009

Hari Guru



Sempena dengan tarikh 16/05/09 nie, aku ingin mengucapkan selamat hari guru untuk semua guru yang ade di negara ini. Jasa korang semua takkan dilupakan k. Kepada cikgu-cikgu aku dulu, aku ingin meminta maaf kalo aku ade buat salah kat cikgu. Aku sentiasa mengingati cikgu semua walaupun aku sudah menjejakkan kaki ke menara gading. Tanpa didikan cikgu, aku takkan berjaya melangkah ke menara gading sampai ke hari nie.

Kepada cikgu kesayangan ku, cikgu suzi, aku sentiasa mendoakan kebahagiaan cikgu bersama suami dan anak-anak tersayang. Bagi aku, cikgulah, cikgu yang paling bez dan sporting yang ade kat dunia nie. Dah hampir 4 tahun kita tidak berjumpa. Semoga cikgu happy and sihat selalu k.

Lastly, aku nak ucap bebanyak terima kasih kepada cikgu-cikgu aku dulu. Terutamanya cikgu kat sklh:

1. Sk Abang Gesa Belawai

2. SMK Belawai

3. SMT Sibu

4. SMK Rosly Dhoby Sibu.

Sayang cikgu semua k….

Thursday, May 14, 2009

Tag..........

Wah…bulan nie, memang banyak giler tag yang aku dapat. Sory sebab lambat nak jawab tag korang. Aku sentiasa busy. Bayangkan banyak dah tag terkumpul untuk aku. Aku try jawab la k.

Tag 1





Peraturan nak jawab tag :

1. Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" di atas untuk diletakkan di blog anda.

siap.... senang... dgn jawapan2 sekali dicopy & paste, cuma tukar skit2 je... sbb tu jwpan lebih kurang same je upanya...hahaha

2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.

Award ni telah diberikan oleh saudara uncle

Dia seorang blogger yang rajin mengetag saye..haha…

3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya (anda di-tag)

1: nama panggilan saya bey. Tapi ramai jugak kawan yang panggil saye dengan nama Mahzan.
2: saya berasal dari sarawak dan berbangsa melanau
3: saya boleh bertutur dalam beberapa bahasa iaitu BM, BI, Melayu Sarawak, Melanau [byk jenis] dan Bahasa Iban... saye juga pandai berbahasa German. Tp hanya bende basic jer la k.
4: saya suka bermain boling.
5: saya suka mendengar radio sebab saye suka music. Saye selalu mendengar radio hot fm.lebih hangat dari biasa.
6: saya anak bongsu dari 7 orang adik beradik..
7: saya suka mencari kawan terutamanya melalui laman sosial yang ade dlm internet.
8: sentiasa merendah diri... x terlalu rendah, sbb nanti org pijak kepala.
9: saya berbangga sb sy berasal dari sarawak..(hanya org sarawak je yang tau keistimewaannya)
10: saya suka warna hitam sebab hitam itu rock and gelap..hahaha..


4. Anda perlu memilih penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.

sesiapa nak jawab tag saye, dipersila kan k. saye tak pakse pun…


5. Jangan lupa untuk melawat blog mereka dan meninggalkan komen yang menyatakan "anda telah di tag - sila layari blog saya untuk mendapatkan award anda". Terima kasih!

(dengan pesanan, nanti2 saya melawat blog mereka... bnyk jwpan dicopy & paste sbb ada persamaan jawapan)

Salam.... tata.


TAG 2

1) COPY gambar amal Islam di atas.

2) kemudian pilih 10 orang sahabat anda dan wajibkan mereka melakukan perkara yang sama

3) itu sahaja..senang dan mudah

sesiapa nak jawab tag saye, jawab la k…

TAG 3


a) Snap the picture of both inner n outer of ur purse...

aku pun same uncle. Aku just copy gambar purse kat ur blog. Aku malu nak ambik gmbr purse aku. Dah hancur dah pun. Maklumlah dah gune 4 tahun lebih. Sayang giler aku ngan purse aku tue… gmbr bawah nie just perhiasan k. tiada kene mengena dgn yg hidup atau yg mati..hehehe…



b) introduce ur purse brand, price n where u buy.

purse aku berjenama extreme. Harge die kalo x silap aku rm30 kot. Lupe lak plak. Maklumlah beli time aku tgktn 5 dulu. Aku beli purse tue kat kedai extreme kat Parkson Sibu.

c) take out whatever its inside your purse.

dalam purse aku ade duit, bank card, business card, ic and slip bank…tue jer…



d) tag other 7 persons.

sape-sape yg terbace tag nie la k.. korang jawab jer la…


TAG 4

utk mnjwb TAG, kena tulis 10 perkara mngenai org yg brtanggungjwb mengetag saya... so, 10 perkara mngenai org yg mngetag ialah (Kalau salah ampun maaf naa.. walaupun Raya lambat lagi....)..haha…copy ayat uncle jugak la k…

1) Nama glamor uncle dlm dunia blogger nie ialah uncle @ uncle hawk @ uncle red.

2) Saya x knal dgn die. Tp die cakap die orang kat tmpt saye jugak..

3) die berasal dari sarawak dan berbangsa melanau

4) die boleh bertutur dalam beberapa bahasa iaitu BM, BI, Melayu Sarawak, Melanau [byk jenis] dan Bahasa Iban... bhs yg tau 1 - 2 ialah:-
a) bhs Arab
b) bhs Jepun
c) bhs Perancis
d) bhs Thai
e) bhs Mesir Purba
f) bhs Cina

5) die suka bersukan. sukan golf adalah sukan nombor satu uncle…mesti orang kaya nie…

6) die tak ada masa mendengar radio, kecuali dlm kreta (FM Music) dan menjadi pendengar setia celoteh juruhebah FM Music semasa dlm perjalanan ke tmpt kerja.

7) Apa lg nak tulis erk... hrmmm... saudari uncle rajin wat entry... tiap2 hari ada entry terbaru.

8) die suka warna biru walaupun blog die berwarna merah.

9) die anak kedua bongsu dari ramai adik beradik..

10) Yahooooo.. dah nak abis jwb tag... apa lagi??... erhmmmm... uncle sentiasa merendah diri... x terlalu rendah, sbb nanti org pijak kepala die.hehe...

mcm knal jer semua ayat yg aku gune kan uncle..hehehe...


Wednesday, April 29, 2009

WaTeRmELoN...

aku mula-mula memang tak percaya lansung dengan kawan aku yang cakap buah tembikai nie wujud dalam pelbagai bentuk. untuk membuktikan apa yang die cakap tue betul, die telah menunjukkan beberapa gambar dari internet. lastly aku percaya jugak yang buah tembikai nie memang ade dlm pelbagai bentuk..

yea la kan, buah tembikai kat malaysia nie hanya wujud dalam bentuk bulat. tp kat luar negara mereka cuba buat buah tembikai tue jadi pelbagai bentuk..ade yang bentuk love, segiempat and pelbagai lagi..memang kagum la... dieorg buat semua nie guna acuan...dieorg letak acuan kat buah tembikai yang sedang membesar...lastly wujud la buah tembikai dlm pelbagai bentuk...kalo korang nak try, try la....tp, kalo x jadi jgn slahkan aku tau..hahaha...

apa kata korang layan gambar buah tembikai tue...




yang nie bentuk love..special kan..?? boleh bg kat org tersayang...



yang nie segiempat jer...x nampak special sangat la..



yg nie bentuk ape tah??


yang nie die buat mcm muka manusia...hahaha...

Tuesday, April 28, 2009

AwaRd DaRi mAmA qAyPo

wah..nie la first time aku dapat award smenjak ade blog nie..thanks to mama...satu perhargaan yg tak terhingga dr mama...

Thursday, April 23, 2009

Kereta.....

wow..bosan giler hr nie..aku pun tak tau nak buat ape..study pun malas..paper aku next week..maklumlah lama lagi kan..

entri kali nie merepek la sikit kan...aku just suka-suka jer buat entri nie..nak buang rasa bosan..tadi aku terbukak folder gambar dlm laptop aku. tertengok la kereta yg aku minat..aku ade simpan bnyk koleksi gmbr kereta dalam laptop aku.nak beli tue belum lagi la..maklum la still study..kalo dah keje tue boleh la nak beli...tak sabar rasa nye ade kereta sendri kan...memang bez la...tambah-tambah kereta yang aku minat..korang nak tau kereta ape yg aku minat..of coz la honda civic...aku memang minat giler dgn design honda civic..panjang n menarik...

gambar yang aku tertarik sekali dlm laptop aku ialah gmbr kereta yg kawan aku ambik dr internet... modification kereta tue memang menarik..kalo ade rezeki lebih, nak jer aku modified kereta mcm tue..tp tunggu ade kereta sendri la kan...hehehe....

korang nak tengok tak kereta yang aku maksud kan...kereta murah jer tau..(murah bg korang la kan..bg aku mahal..)..hehehe...die modified memang jadi menarik..menarik tertarik kau memang the boom...hehehe..die modified bhgn dlm n luar sekali tau..ape kate korang layan gmbr kereta nie...

ha,nie la hasil die..tertarik tak..tmbh2x die sediakan psp..kalo aku x kluar la dari kete tue..hehehe...


ni plak bhgn depan...menarik kan...


yg nie bhgn belakang...


menarik tak..kalo terlalu minat dan tak sayang duit tue, buat la kete mcm nie...hehe..

Tag dr Uncle....

wah...aku dapat tag dr uncle..hehehe...x sangka plak aku nak dpt tag.dlm hidup aku ade blog nie, nie lah first time aku dpt tag..thanks uncle..

1. Anda perlu printscreen wallpaper yang tengah anda guna sekarang, jangan tipu2x ek.tak suka....

ok..aku secara jujur menyatakan kat korang, nielah wallpaper yang aku gune sekarang..aku memang minat ngan wallpaper nie..walaupun serabut, tp semuanya memberi banyak makna kat aku...



2. bagi tau nape anda suka wallpaper tue??

nape aku suke...?? suka hati aku la...hehehe...aku suka wallpaper nie sebab aku suka combination colour die..colour yang die gune kat wallpaper nie menarik minat aku. satu lagi sebab gmbr die. gambar tue jugak memang menarik. gmbr tue melambang kan music.aku suka music..music tue boleh memberi ketenangan.sebab tue la aku suka gambar tue..huhu..

3. tag people to follow this question..

aku nak tag sape ek..?? dah lah aku tak penah buat keje macam nie..hehehe..
anyway, aku tag sape-sape jer la...aku nak tag :

a. mama qaypo
b. wanie ; nubies
c. nazz

hehehe...korang dah kene...

Sunday, April 19, 2009

Ziana Zain 2

Petang tadi (19/4/09) aku jumpa kawan aku kat SACC Mall Shah Alam. Die nak bawak kawan die pegi ujibakat Anak Wayang. Tp kesian die sebab borang dah habis... terpaksa cancel hajat nak pegi audition tue.ramai giler orang pegi utk audition. tp takpe, mungkin rezeki die kat tempat lain kot...

lepas tue, kterorng lepak la kat kedai makan kat PKNS Shah Alam. lapar katakan.. kterorng lunch la kat situ...kterorg bercerita la pasal bende-bende merepek.. maklumlah 1st meet kan...banyak cerita perlu di share..aku knal die pun dr chatting..bez tau..die pun sportting.. sama kepala ngan aku..tambah ramai la kawan aku...hehehe... ramai lagi kawan chatting yang nak jumpe ngan aku nie.. maklumlah ade sesuatu yang best kat aku nie..hehehe...(x bleh bg tau..secret admire)..

after kterorng lunch tue, kterorng tengok la audition anak wayang. memang bez la...
after that ade artis buat performance.. time tue ade nadia, raja lawak (x knal), adi fasha n ramai lagi..sorang yang best time tue ialah ziana zain 2..kalo korang tengok audition AF7, die pun ade jugak..suara die bez tau..time kat audition anak wayang tue, die nyanyi lagu dingin..memang gempaq la...siap ramai yang bersorak kat die...
nak gelak pun ade..die kata, kak ziana pun memang panggil die ziana zain 2...hahaha..

kat bawah nie aku ade attach gmbr ziana zain 2 tue...layan..hehehe...

ha..nie la ziana zain 2..nak kata laki pun tidak, nak kata gurl pun tidak...??