Monday, May 25, 2009

Holiday Di Pangkor Island

Dah lame dah blog aku tak update..bukan ape, tp aku xde idea nak buat entri nie. Hehehe…

Untuk entri kali nie, aku nak cerita pasal holiday aku kat pangkor pada cuti hari pekerja hr tue. Walaupun cuti tue untuk pekerja, tp akusebagai pelajar pun mengambil kesempatan untuk bercuti…hehehe..

Aku pergi pangkor hari tue naik bas jer. Nak naik keta pun tak tahu jalan pegi sane. Tersesat kang baru tahu..hehe…aku pegi sane bertemankan 3 org kawanku. Bagi aku, percutian kat pulau pangkor tak brape bez berbanding percutian aku ke langkawi, batu ferringgi n banyak lagi. Ake rase tak bez pun maybe sbb semua nyer tak dirancang dan pangkor nie xde ape sangat.…

Hr tue kterorg sampai lumut lebih kurang dalam pkl 1. Lepas tue terus naik feri pergi pangkor. Perjalanan ke sane tue just ambik masa dlm 30minute jer. Ingtkan jauh sangatkan…hehhe…Dah sampai kat pangkor tue, kterorg terus ambik teksi and pegi cari chalet yg kami dah tempah. Sampai sane jer kami terus check in n byr semua cost chalet tue. Semua cost chalet yg kami tempah tue rm300 lebih untuk 3 hari 2 mlm..Chalet tue ok la.. memang cukup untuk 4 org jer...tp syukur la..janji boleh tido..hehehe..dah msk chalet kterorg pun berkemas ape yg patut n terus tido. Penat sangat perjalanan dr kl ke pangkor tue..hahaha..mlm tue plak kterorg jln2x kat pantai…ramai sangat org time tue. Dahlah time tue blackout. ..lame lg tue. Ape kes nie…pusat pelancongan ke mcm nie??... aku x kisah sngt blackout nie, tp ape org luar ckp pasal negara kter nie…malu tau kalo orang asing ckp negara kter nie x bez n bnyk problem. Tp harap dieorg ok la k..hehehe…

Esk tue plak, aku n kwn-kwn aku rancang nak pegi coral island. Coral island nie bez jugak la. Coral island tue tak jauh sangat dari pangkor. Nak pegi sane tue kterorng naik bot. pegi sane tue mengambil masa dlm 10 minute mcm tue jer.. x lame kan. Tp tambang pegi sane rm20. Mahal jugakkan. Maybe kterorng kene tipu sbb hr tue kan cuti and dieorg mengambil kesempatan nak naikkan harga…biase la kan kalo nak dpat untung nie. Mcm2x orang bleh buat kat kite. Tp xpe.. janji dpt pengalaman.

Kat coral island tue aku sempat snockling. Bez jugak la…bleh tengok ikan. Tp yang x bez nyer batu karang kat situ tak brape banyak and ikan pun ade brape jenis jer… kat coral island tue memang ramai gler org sbb hr tue cuti kan…. Kterorg snockling kat situ hampir 2 jam. Pegi pagi, balik tengah hari.

After snockling tue, kterorg balik ke pulau pangkor. Sampai kat pangkor jer kterorg terus balik bilik. Letih tau. Lepas tue kterorg tidor sampai petang..hehehe…

Lepas bangun tido, kterorg mengambil kesempatan membeli belah untuk kenangan dan cenderahati untuk kawan-kawan. Banyak jugak la aku beli….

Esk tue plak kterorg berkemas n terus berangkat pulang ke kl. Kami naik feri pkl 10 lebih and sampai lumut jer kterorng shopping makanan laut plak. Kat situ makanan laut murah jer especially barangan makanan yg dibuat dr sotong n ikan…

Okla… mcm biase korang layan la gmbr holiday aku kat pangkor…huhu….

nie la feri yg kterorg naik nak ke pangkor...


pemandangan TLDM Lumut dr feri...


nie la chalet yg kterorg sewa..mahal tue..hehehe


betapa ramai nyer org yg pegi pangkor time tue...huhu...


posing berlatar belakangkan pantai pangkor...


pemandangan laut pangkor pada waktu senja...menarik kan...


snockling at coral island...


after snockling..letih tau...


ok...cukup dulu k...hehehe..



2 comments:

MaMaQaYPo FaMiLy said...

Best nyer... BERCUTI boleh merehatkan mINDA yg STRESS Study kan???

bey said...

betul tue...hehehe...
bey nie memang suka bercuti...
memang seronok and dpt tgk keindahan alam...hehehe..